Kanada‘ya Özel Kolej Diploma Programı için Gidip Aynı Zamanda Çalışma Hakkı Elde Edebileceğinizi Biliyor musunuz?
Ayrıntılar için...Heyecanlı ve bir o kadar da zordur bavul hazırlamak...
Heyecanın arasında Amerika'ya giriş için gerekli belgelerinizden birini yanınıza almayı sakın unutmayın!
Bununla birlikte yolculuktan önce yapmanız gereken bavul hazırlığı ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
BAVUL HAZIRLIKLARI
Bavunuz Nasıl Olmalıdır?
- Su geçirmeyen bir bavul olmasına dikkat edin.
- Bavulunuzun tekerlekli olması, taşınmasını kolaylaştıracaktır.
- Bavulunuzda bir kilit olmalı.
- Bir bavulunuzun ağırlık limiti 35 kiloyu geçmemelidir.
- Bavullarınızın üzerine isminizi ve kaybolması durumunda size ulaşabilecekleri bir adres yazın.
- Bavulunuzun yanında bir de sırt çantası edinmenizi tavsiye ederiz.
Bavul Hazırlamanın Püf Noktaları
Bavulunuza koyacağınız giysilere karar verirken gideceğiniz bölgenin iklim koşullarını da göz önünde bulundurmalısınız. Ancak biz size genel birkaç öneri sunacağız.
- Ani hava değişimlerine karşı yağmurluğunuzu ve hırkanızı yanınıza alın.
- Aradığınız eşyalarınızı bulabileceğiniz şekilde parçalara ayırarak yerleştirin ve acil ulaşmanız gereken eşyalarınızı, bavulun kolayca ulaşabileceğiniz gözüne koyun.
- Kırılabilecek ya da çatlayabilecek eşyalarınızı, kıyafetlerinizin arasına yerleştirin.
- Kıymetli eşyalarınızı bavula koymayın. Üzerinizde taşımaya çalışın. Pasaport, bilet, çek, nakit para ve kredi kartlarınızı bavula koymayın.
- Diş macunu, saç fırçası gibi eşyalarınızı sırt çantanıza koyun.
- Giyecek seçerken fonksiyonel olmasına özen gösterin. Çok buruşmayan kıyafetleri tercih edin.
- Yanınıza alacağınız ayakkabılarınız da sağlam ve her durumda kullanılabilecek tarzda olmalı. Yanınıza spor ayakkabılarınızı ve bir adet sandalet almalısınız.
- Plajda çalışacaksanız yanınıza mayonuzu alın.
- Sabahları erken kalkmanız gerekebileceği için, yanınızda çalar saat götürün.
- Tüm elektrikli aletleriniz için yanınızda priz götürmeyi ihmal etmeyin.
Yolculuğa Çıkarken Yanınıza Almayı Unutmamanız Gereken Eşyalar
- Pasaport, vize ve bilet
- Ayrıca pasaport, vize gibi önemli belgelerinizin birer fotokopisini de yanınızda bulundurun.
- Kredi kartları, çekler ve nakit para
- Konaklama bilgileriniz
- Seyahat sigortası belgeleri
- Ehliyetiniz varsa
- Cep telefonunuz ve şarj cihazı
- Kullandığınız ilaçlarınız varsa
- Uçak sizi tutuyorsa mide bulantısına karşı ilaç
- Fotoğraf makinası/kamera
- Acil durumlar için dikiş seti
Bagajınızda Bulunmaması Yararınıza Olacak Şeyler
- Patlayıcı madde, silah
- Yanıcı sıvılar
- Zehirler
- Radyoaktif maddeler
- İlaçlarınızı götürecekseniz de reçetelerini yanınıza alın.
- Sigara ve alkollü içeceklerde sınırı aşmamalısınız.
Bavul Dışındaki Bagaj Çeşitleri:
El bagajı: Yolcu başına bir adet el bagajına izin verilir. El bagajının boyutları 55 x 40 x 20 cm'yi geçmemeli (katlanabilir çantalarda 57 x 54 x 15 cm) ya da 8 kilodan ağır olmamalıdır.
Özel bagaj: Kayak, bisiklet, sörf tahtası ve rüzgar sörfü gibi ürünler özel bagaj kapsamına girer ve ekstra ücret alınır.
YOLCULUK HAZIRLIKLARI
Seyahat Sırasında
- Uçağa binmeden önce cep telefonlarınızı kapatın.
- Uçak kalkarken midenizin bulanmaması için camdan dışarı bakın.
- Uçuş sırasında ayakkabılarınızı çıkartmayın. Bu durum ayaklarınızın şişmesine neden olacak ve tekrar ayakkabılarınızı giymek istediğinizde zorluk yaşayacaksınız.
- Tuvalete gitmek istediğinizde tuvaletin boş olup olmadığını uçakta bulunan küçük bir ışık sayesinde anlayabilirsiniz. Işık olmadığı zaman açma koluna bakmalısınız. Yeşil veya kırmızıysa içeride birisi yok demektir.
- Yolculuk boyunca oturacağınızdan küçük egzersizler yaparak kan dolaşımınızı hızlandırın.
- İniş sırasında uçak tamamen inmeden ayağa kalkmayın.
En önemlisi, pasaportunuzun, DS-2019 formunun ve J-1 vizenin ikişer kopyasını almak yanınıza almanız...
Amerika yolculuğunuz boyunca diğer tüm evraklarınız da yanınızda bulunmalıdır. Bunlar neler diyorsanız tekrar hatırlayalım:
- J-1 Vizeli Pasaport ve DS2019 Formu
- Uçak ve diğer ulaşım biletleri
- Sigorta Dokümanları
- Değiştirebilmeniz için kıyafet (bavulunuz kaybolabilir)
- Danışmanlarınız tarafından size önerilen cep harçlığı
- Kişisel değerli eşyalar
- Kimlik saptaması için en az 2 fotoğraf
- Kredi Kartları / ATM kartları
- USA Work & Travel Öğrenci El Kitabı
- ABD için telefon hattı
- Priz dönüştürücüsü
Amerika’da belgeleriniz kaybolursa hemen sponsor firmanız ya da danışmanınız ile iletişime geçmeniz gerekir. Eğer pasaportunuz çalınırsa bu durumda sponsor firma ya da danışmanlarınızdan önce polisi aramanız gerekmektedir.
Amerika'ya sorunsuz giriş yaptıktan sonra yanınızda olması ve indikten sonra görevlilere göstermeniz gereken beş önemli doküman vardır.
- Geçerli Pasaport
- DS-2019 Formu
- SEVIS ücreti makbuzu
- J-1 Vize
- İş Sözleşmeniz ve varış notlarınız
Görevliler tüm bu beş dokümanı gözden geçirecekler ve DS2019 ve pasaportunuzu onaylayacaklar ve sonrasında size tekrar geri vereceklerdir. Bu beş dokümanı yanınızda bulundurmanız önemlidir. Tüm gerekli evraklar yanınızda olduktan ve havaalanında görevli memurlarla konuşmalarınızda ve davranışlarınızda saygılı davrandıktan sonra Amerika'ya girmekte sorun yaşamanız için hiç bir neden kalmayacaktır.
ÇALIŞMAYA BAŞLAMA
Amerika'ya giriş yaptıktan sonra ,daha önceden ayarlanan iş yerinize gitmelisiniz. Eğer asıl iş vereninize bilgi vermezseniz, bu bildirilir ve vizeniz iptal edilip sınır dışı edilmekle cezalandırılırsınız.
İşin iptali durumunda ise, sponsor tarafından e-mail ile durumunuz bildirilecektir.İptal edildikten sonra hemen ülkenize dönmeniz gerekmektedir. Sponsor katılımcının ülkesindeki ortak çalıştığı acentaya haber verir ve katılımcının ailesine haber verilmesini ister.
SEVIS'E KAYIT
SEVİS,Göçmenlik hakkı bulunmayan kişilerin Amerika'da bulundukları süre boyunca ülke içi güvenliği sağlamak için kurulmuş bir takip sistemidir. Bu sistemle kültürel değişim programı öğrencileri, dil okulu öğrencileri, üniversite öğrencilerinin tüm bilgileri kayıt ve takip altına alınır.
Work and travel programında öğrencinin SEVIS takibini yapma görevi sponsorlara verilmiştir. SEVIS sponsorun, katılımcı bilgilerini ( nerede çalıştığı, nerede kaldığı, ülkeye giriş çıkış tarihleri, adres değişiklikleri, iletişim bilgileri vs. ) düzenli aralıklarla güvenlik birimine (Department of Homeland Security) iletmesini sağlar. Sadece sponsor firmalar SEVIS sistemine girebilir ve öğrenci vizelerini geçerli kılabilir.
Sponsor kuruluşumuz, öğrencilerimizin her an nerede olduğunu takip etmekle yükümlüdür. Bu nedenle sponsorumuz Amerikan hükümetinin de isteği üzerine katılımcıların gözlemlenip rapor edilebilmesi için kendi web sitesini oluşturmuştur. Bu web sitesi sayesinde katılımcı öğrenciler gerekli bilgilerini sponsor kuruluşumuza ulaştırır böylece sponsorumuzda öğrencilerimizi takibe alır.
Work & Travel programının her katılımcısının Amerika'da yasal olarak çalışabilmesi için vizesini geçerli hale getirmesi gerekmektedir. Katılımcı Amerika'ya girdikten sonra bu işlemi yapmakla yükümlüdür.Her katılımcı, Sponsor kuruluşuna DS 2019 formunun başladığı tarihten itibaren 3 gün içinde Amerika'ya ulaştığını ve programa başladığını bildirmelidir. Her ne sebeple olursa olsun bildirmediği takdirde sponsorlar katılımcı ile iletişime geçip, bu kaydın yapılmasını sağlar.
SEVIS ÜCRETİ
SEVIS ücreti Amerika'ya j-1 vizesi ile giden Work and Travel program öğrencisinin yatırması gereken bir ücrettir.
Bu ücret Amerikan konsolosluğundan alınan vize randevu tarihinden en az 3 gün önce yatırılmalıdır. SEVIS ücretini www.fmjfee.com adresinden online olarak kredi kartı ile yada Western Union sistemi ile ödeyebilirsiniz.
SEVIS ücreti ödenmeyen ya da kayıtlarda görünmeyen öğrencilerin vize başvuruları kabul edilmez. İdealsas bu konuda öğrencilerinin sıkıntı yaşamaması için onlar adına bu hizmeti yapmayı üslenir.
Work and Travel program katılımcıları için SEVIS ücreti 35 USD dir. SEVIS'le ilgili önemli uyarı!
DS-2019 formunuzda yazan program başlama tarihinde ya da en geç bir gün sonra Amerika'ya giriş yapmak zorundasınız. Aksi takdirde SEVIS sitemi vizenizi geçerli kılmaz. Bu durumda da programdan atılırsınız ya da ekstra bir bedel ödeyerek yeni tarihli DS-2019 bastırtmak zorunda kalırsınız. Öğrencilerin böyle bir duruma düşmemesi için program takvimini iyi oluşturması gerekir.
SEVIS'e Ne Zaman Kayıt Olmalıyım?
Amerika'ya girdikten en geç 3 gün sonra katılımcılar j-1 vizelerini geçerli hale getirebilmek için sponsor kuruluşlarının SEVİS internet sitesine girerek kayıt yaptırmalıdır. Ayrıca öğrencinin: 1) Amerika'daki konaklama adresini değiştirmesi durumunda yeni adres bilgileri 2) İşini değiştirmesi durumunda yeni iş adresi ve bilgileri 3) İkinci bir işte çalışırsa ikinci işe ait bilgileri 4) İşten kovulması durumunda gerekli bilgileri yine sponsorunun SEVIS internet sistesine girerek en geç 10 gün içinde bildirmesi gerekir.
SEVIS'e Nasıl Kayıt Olunur?
Her katılımcı kendi soyadını ve DS numarasını kullanarak siteye girmelidir. Kullanıcı adı olarak öğrenciler kendi soyadlarını ve şifre için de kendi DS numaralarını gireceklerdir. Bu şifre 'N' harfini ve 10 haneli rakamı içermelidir.
Katılımcılar Sevis Sistemine Hangi Bilgileri Vermeli?
Her katılımcı vizesinin geçerli olabilmesi için sponsor kuruluşunun SEVIS internet sitesine girerek iş bilgilerini ve Amerika'daki ev adresini bildirmelidir. İdealsas katılımcı öğrencilerine sevisle ilgili gerekli web site adresini Amerika'ya gitmeden önce verecektir.
- Adım : Size verilen SEVİS internet sitesine Soyadınız ve DS numaranız ile giriş yapın.
- Adım : Siteye giriş yapınca kendinize ait kaydı göreceksiniz. Eğer bilgi değiştirmek isterseniz 'EDIT STUDENT INFORMATION' linkine basın.
- Adım : Vizenizin geçerli olabilmesi için gerekli bilgileri girin.
- Adres Bilgisi :Öğrencinin Amerika'da ki adresi.
- İşveren Bilgisi : İşyerinin adı, adres bilgileri, telefon, müdürün/supervisorün adı.
- Öğrencinin E-maili : Geçerli bir e-mail adresi girilmelidir. Sponsor kuruluşunuz size her an ulaşabilmelidir.
- Adım : Gerekli bilgiyi girdikten sonra 'SAVE' butonuna basıp bilgiyi kaydedin ve siteden 'LOG OUT' a tıklayıp çıkın.
- Adım : Lütfen 3 gün sonra tekrar ayni web site adresine girin ve vizeniz sorunsuz bir şekilde geçerli duruma gelmişmi kontrol edin. Eğer vizeniz geçerli duruma gelmemişse sponsor kuruluşunuzun 1-800-432-46431-800-432-4643 nolu merkez telefonundan bağlantıya geçip durumunuzu anlatın.
SOSYAL GÜVENLİK NUMARASI
Bütün Work & Travel katılımcıları Amerika'da yasal olarak çalışmak için Sosyal güvenlik numarası almak zorundadırlar. Katılımcılar Amerika'ya gittikten sonra kendi çalıştıkları iş yerlerine en yakın yerdeki Sosyal Güvenlik Ofisine Sosyal Güvenlik Kartı çıkarmak için başvurabilirler.
Sosyal güvenlik kartına sahip olmak için katılımcılar aşağıdaki belgeleri göstermelidir :
- Pasaport
- J-1 Vize
- DS 2019 Formu
- I-94 Kartı
- Sponsor kuruluştan alınacak mektubu
- İş sözleşmesi
Öğrenciler Sosyal Sigorta Kurumunun İnternet sitesine www.ssa.gov bakarak kendilerine en yakın Sosyal Sigorta Ofisini bulabilirler.
Sosyal Sigorta numarası almak yaklaşık 15 iş gününü ve Sosyal Güvenlik Kartı almakta yaklaşık 40 ile 60 günü bulur. Bazı işverenler birini ya da ikisini de isteyebilirler. Yani bu demek olabilir ki eğer işveren Sosyal güvenlik numarasına ihtiyaç duyarsa 2 hafta kadar çalışamayabilirsiniz.
Sosyal Sigorta numarası almak yaklaşık 15 iş gününü ve Sosyal Güvenlik Kartı almakta yaklaşık 40 ile 60 günü bulur. Bazı işverenler birini ya da ikisini de isteyebilirler. Yani bu demek olabilir ki eğer işveren Sosyal güvenlik numarasına ihtiyaç duyarsa 2 hafta kadar çalışamayabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik numarası almak için gerekli olan bu işlem, SEVIS sistemi tarafından desteklenmektedir. Hükümet SEVIS i, Sosyal Güvenlik numarası için başvuran öğrencilerin yasal durumunu yönetmek için bir yöntem olarak kullanacaktır. Sosyal güvenlik ofisleri SEVIS' de ki tescili (onaylanma) kullanacaklardır.
Sosyal Sigorta Numarası almak için gerekli süreç :
- Öğrenci SEVIS ' de vizesini geçerli hale getirir. ( onaylatır )
- Öğrenci Sosyal Güvenlik Numarası için başvuruda bulunur.
- Sosyal Güvenlik Görevlileri öğrencinin durumunu inceler.
- Eğer öğrenci, SEVIS'de vizesini geçerli hale getirdiyse (onaylattıysa) - Kendisine Sosyal Güvenlik Numarası verilir.
- Eğer öğrenci, SEVIS'de vizesini geçerli hale getiremediyse ' Durumunu doğrulamak için Sosyal Güvenlik başvurusu Amerika iç güvenlik birimine gönderilir, buda sosyal güvenlik numarası alma sürecini yavaşlatır.
- Sosyal Güvenlik Kartınız ise yaklaşık 10 içinde çıkacaktır.
Sosyal Güvenlik numara ve kartınızı aldıktan sonra hemen sosyal güvenlik numaranızı işvereninize bildiriniz. Sosyal Güvenlik ücretsiz telefon numarası 1-800-772-1213
Work & Travel programı kapsamında, J-1 vizenizin geçerli olduğu tarihe ve daha önce tarihi belirlenen dönüş tarihine kadar Amerika'da sorunsuz bir şekilde kalabilirsiniz. Çalışma tarihiniz bittikten sonra maksimum 30 gün gezme süreniz bulunmaktadır.
KALMA SÜREMİ UZATABİLİR MİYİM ?
Amerika'da yaşamanızdan ve çalışmanızdan aldığınız memnuniyetin sonsuza dek devam etmesini isteyebilirsiniz. Ancak DS 2019 formunda belirlenen program tarihleri dışında sürenizi uzatmak ne yazık ki mümkün değildir. Sponsor kuruluşumuz size sadece DS 2019 formunda belirtilen program tarihleri süresince sponsorluk yapar. Bu tarihlerin dışında öğrencilerimize DS 2019 formu veremez.
KÜLTÜR ŞOKU NEDİR?
Kültür şoku, yurtdışına çıkan bir kişinin, yabancı bir ülkenin, kültürün içerisinde olmasından dolayı yaşadığı yabancılık, yalnızlık ve karamsarlık duygusudur.
Farklı bir ortamda bulunup daha önce hiç alışkın olmadığı yiyecek alışkanlıkları, yaşam tarzı kişiyi şaşırtabilir ve gerçek anlamda da şok edebilir.
Gerektiğinde size yardımcı olabilecek kurumların bulunmasının yanı sıra her zaman destek gördüğünüz ailenizin ve arkadaşlarınızın yanınızda olmaması da kültür şoku üzerinde etkilidir.
Her insan farklı bir ortama girdiğinde yabancılık çeker ki yabancı bir ülkeye gitmek sizi daha çok etkileyecektir. Bu yüzden kendinizi tek başınıza hissetmeyin. Bu tip programlara katılan ve yurtdışına çıkan herkes aynı duyguları hissetmektedir.
Bu yaşa gelene kadar edindiğiniz her türlü alışkanlıklarınızı belli bir süre için bir kenara bırakmanız gerekecek. Yemek alışkanlıklarınızdan tutun uyku düzeninize kadar...
Bu durum sanki yaşadığınız hayatı bir kenara bırakıp yeni bir hayata başlamak gibi olacaktır. Ancak görüş açınızı genişleteceği de kesin.
KÜLTÜR ŞOKUNUN BELİRTİLERİ?
Kültür şoku dediğimiz şey aslında bir tür depresyondur. Belirtileri şunlardır;
- Yalnızlık hissi
- Karamsarlık
- Hiçbir şey yapmak istememe durumu
- Yorgunluk
- Aşırı sinirlilik
- Sürekli bir özlem duygusu
- Kendine olan güvenini yitirmek
- Ağlama isteği
- Gerginlik durumu
- Sürekli yemek yeme isteği ya da tam tersi yemek yiyememe
Kültür şoku aşılamaz bir engel değildir. Onunla kolayca baş edebilirsiniz.
KÜLTÜREL UYUMUN AŞAMALARI?
Herkes yeni bir kültüre uyum yönünde farklı duygular yaşamakta fakat herkes tipik olarak 3 aşamadan geçmektedir.
- Etrafınızdaki yeni insanlara ve yeni ortama karşı merakın verdiği bir heyecanla yaklaşır ve bundan mutluluk duyarsınız. Ailenizden, evinizden millerce uzakta, farklı bir kültürün içerisinde olduğunuzun farkındasınızdır.
- Yavaş yavaş günlük hayatın içerisine girdikçe hayatınız rutinleşecek ve macera duygunuz azalıp yok olacaktır. Hatta sonunda Amerika'da yaşamınızın aynı evinizdeki gibi çok düzenli ve olağan, sıradan olduğunu bile düşünebilirsiniz. Bu sırada arkadaşlarınızı ve ailenizi düşünmeye ve onları özlemeye başlar, zaman zaman ülkenize dönmeyi bile düşünürsünüz. Bu durumda başarılı olamayacağınızı düşünürsünüz. Etrafınızdaki insanlar sinirinizi bozmaya başlar ve bu durum sizin içinize kapanmanıza neden olabilir. En basit şeyler bile size olağandışı gibi görünebilir. Bu noktada pek çok insanın bu durumu yaşadığını ve bu durumun fazla uzun sürmediğini bilmek ve düşünmek sizi rahatlatacaktır.
- Bu aşamada Amerika'daki insanlar size daha samimi ve dost canlısı gelmeye başlar. Günden güne yaşamınız daha da kolaylaşır. Kendinizi Amerikan yaşamına dalmış bir şekilde bulur ve bu kültürü keşfetmeye başlarsınız. Hem de birkaç haftalığına Amerika'ya gelmiş bir turistin keşfedebileceğinden daha kapsamlı ve daha çabuk bir şekilde...
KÜLTÜR ŞOKUYLA BAŞ ETMENİN YOLLARI?
- Yurtdışına yönelik beklentilerini çok yükseklerde tutmamalısın. Heyecanlı bir deneyim ancak her şey göründüğü kadar pembe değildir.
- Gitmeden önce gideceğiniz ülkeye yönelik bilgiler edinin. Bir araştırma yapın.
- Daha önce o bölgeye gitmiş kişilerle iletişim kurarak karşılaşabileceğiniz sorunları ve onların bunlara getirdikleri çözümleri öğrenin.
- Gözlem çok önemli. İnsanları ve hangi durumlarda nasıl davrandıklarını iyi gözlemleyin.
- Farklı kültürlerden insanlarla birlikte olacaksınız. Davranışları değişik olabilir. Anlam veremediğiniz bir şey olduğunda sorun.
- Her şeyi kafanıza takmak yerine, varolan kısa zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışın. Keşfetmenin tadını çıkarın.
- İçinden çıkamadığın durumlarla karşılaştığında, arkadaşlarınızı ya da ailenizi arayın. Onların sesini duymak size iyi gelecektir.
- Ayrıca o ülkede, danışabileceğiniz birimler olacaktır. Onlarla iletişim kurun.
- Sosyal etkinliklere katılarak yaşamın içine girin.
ABD'de Vergi ve Vergi İadesi
Work & Travel programının bütün katılımcıları vergi ödemek zorundadır. Fakat siz J-1 vizesine sahip ve ziyaretçi olduğunuzdan bütün vergileri ödemek zorunda değilsiniz. Hangi vergiyi ödemeniz hangi vergiyi ödememeniz gerektiği konusunda anlamanız gereken iki nokta vardır:
'Exempt' (muaf) kelimesi o vergiyi ödemenize gerek olmadığını belirtir. 'Non-Exempt' (muaf değildir) kelimesi ise belirtilen vergiyi ödemek zorunda olduğunuzu ifade eder.
Work and Travel katılımcıları Amerikan Gelir Vergisini ödemek zorundadır. Ödemeyi unuttuğunuz her çeşit vergi ,gelecekte Amerika'ya gitmek için vizeye başvurduğunuzda karşınıza sorun olarak çıkabilir.
Non-Exempt Vergiler (Ödemek zorunda olduğunuz vergiler)
- Federal Gelir Vergisi
- Eyalet Gelir Vergisi
Amerikan gelir vergileri federal , eyalet ve şehir hükümetleri tarafından koyulur. Vergilerden kurtulmanın hiçbir yolu yoktur, Amerika'da çalıştığınız süreçte gelir sahibi olduğunuzdan bu vergileri mutlaka ödemek zorundasınız. Aksi takdirde daha sonra Amerika'ya girmek için vize başvurusu yaptığınızda sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Federal Gelir Vergisi : Bütün gelir sahipleri federal devlete vergi ödemek zorundadır. Yaklaşık olarak maaşınızın %10 ' 15 i federal gelir vergisine gider. Bu vergi işvereniniz tarafından maaşınızdan kesilir ve devlete ödenir. Vergi olarak ödediğiniz rakamın bir kısmını ülkenize döndükten sonra yapacağınız başvuru ile geri alabilirsiniz.
EXEMPT Vergiler (Ödemek zorunda olmadığınız vergiler)
- Sosyal güvenlik ve sağlık vergisi (FICA)
- Federal işsizlik vergisi (FUCA)
İşvereniniz maaşınızdan bu kesintileri yapmamalıdır. Sponsor kuruluşumuz, işvereni bu konuda ayrıntılı olarak bilgilendirmektedir. Eğer bu kesintiler yanlışlıkla yapıldıysa, bu zaten maaş belgenizde 'Sosyal güvenlik' ya da 'FICA/FUCA' kategorileri altında gözükecektir. Eğer böyle bir kesinti görürseniz, derhal durumu işvereninize bildiriniz.
W-2 Formu ve Vergi Beyannamesini Doldurmak : Amerika'da vergi yılı 1 Ocak'ta başlar, 31 Aralık'ta sona erer. Bütün Work & Travel katılımcıları 15 Nisan tarihine kadar vergi beyannamesini doldurmakla yükümlüdürler. Vergi yılının sonunda, işvereniniz size
W-2 formunu yollayacaktır. W-2 sizin toplam maaşınızı ve kesilen bütün vergilerinizin miktarını göstermektedir.
Amerika'dan ayrılmadan önce, işvereninizin size W-2 formunu gönderebilmesi için üstünde kendi adresiniz yazılı olan bir zarf bırakmayı unutmayınız. Eğer 1 Mart tarihine kadar W-2 formu elinize ulaşmazsa işvereninizle direk olarak irtibata geçmeli ve formun yeniden gönderilmesini istemelisiniz. Vergi Beyannamesini resmileştirmek adına Federal vergiler ve Eyalet vergileri için ayrı ayrı formlar doldurmalısınız. Bütün bu formları Amerika'daki bankalardan, kütüphanelerden, postanelerden temin edebilirsiniz. Eğer kendi ülkenizdeyseniz Federal formları Amerikan Elçiliklerinden alabilirsiniz. Ayrıca bu formlar, IRS (International Revenue Service)'nin web sitesinden de bulunabilir : www.irs.ustreas.gov.tr
Work & Travel katılımcısı tarafından doldurulması gereken Federal Vergi Formu 'FORM 1040NR-EZ U.S TAX RETURN FOR CERTAIN NON-RESIDENT ALIENS'
Formun nasıl doldurulacağıyla ilgili bilgiler formla birlikte verilecektir. Eğer maaşınızdan eksik miktarda vergi kesildiyse, bunu Amerikan hükümetine ödemeniz gerekmektedir. Kesilen vergi fazlaysa geri ödeme almak için başvurabilirsiniz. W-2 formunuzun bir kopyasını vergi beyannamenize iliştirmeyi ve vergi belgelerinizi postalamadan önce birer kopyasını almayı unutmayınız.
TELEFON
Amerika'da iletişim cihazlarının kullanımı ve gelişimi ile birlikte bir telefon numarası çevirmek sıkıcı ve karışık bir iş haline gelmiştir. Ücretli telefonlar, bölgeye ve yerel telefon şirketlerine göre farklılık göstermektedir. Genel olarak Amerika'daki bir telefon numarası şöyledir : 1-415-459-53971-415-459-5397. '1' rakamından sonra ilk üç rakam bölge kodunu belirtir. Ülkelerarası arama yapmak için '1'i tuşlayın. Daha sonra bölge kodu ve numarayı tuşlayın.
Yerel bir arama yapmak için son 7 haneyi yazmanız yeterlidir. Fakat bazı şirketler yerel arama yapmak için 10 haneli numara çevirmenizi isterler. Örneğin : 707-555-5555707-555-5555 gibi. ('1' kullanmak gerekli değildir) Ayrıca bazı yerlerde birden fazla bölge kodu kullanılabilir. Eğer telefon numarası çevirmekle ilgili ciddi sorunlarınız var ise '0' ı tuşlayarak operatöre bağlanabilir ve yardım isteyebilirsiniz.
Telefon Kartları : Telefon Kartları, ücretli telefonlardan daha ucuza görüşmenizi sağlayan, önceden görüşme bedeli ödenmiş konturlu kartlardır.
Amerika'da bir telefon kulübesinden dünyanın herhangi bir yerini telefon kartınızdaki kontur yettiği sürece arayabilirsiniz. Bu kartlar Amerika'dan yurtdışını aramanın en ucuz yoludur. 2-5 USD arasında alabileceğiniz telefon kartlarıyla yaklaşık 30 dakika görüşme yapabilirsiniz.
TÜRKİYE'DEKİ CEP TELEFONUNUZ
Türkiye'deki cep telefonunuzu hattınız uluslar arası görüşmelere açıksa Amerika'ya götürebilir ve oradan Türkiye'yi arayabilirsiniz. Ancak bu çok pahalı bir görüşme yoludur. Cep telefonunuzu yanınıza alsanız bile gerçekten acil durumlarda kullanmanızı yada sizi aramalarını tavsiye ederiz. Yurtdışından siz kendi ülkenizdeki GSM operatörünü aradığınızda görüşme ücreti size gelir. Sizi Türkiye'den bir GSM operatörü ararsa görüşme ücreti hem size hem de arayan kişiye gelir.
İNTERNET ve E-MAIL
Bilgisayar hizmeti sunan internet kafelere özgürce girebilirsiniz. Amerika’da İnternet kafeler yaygın olmakla birlikte daha çok büyük şehirlerdedir. İnternet kafelerin olmadığı daha küçük yerleşim yerlerinde de halk kütüphanelerinde bu imkanı bulabilirsiniz.
Amerika'ya gittikten sonra gecikmeden size en yakın internet erişim hizmeti sağlayacak bir yer bulun. Çünkü SEVIS kaydınızı yapıp belli aralıklarla e-posta kontrollerinizi yapmanız gerekecek
Bildiğiniz gibi İnternet, konaklama, yerel aktiviteler, gibi önemli bilgilere ulaşabilmeniz ve araştırma yapabilmeniz açısından da oldukça önemlidir. E-posta göndermek arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişim kurmanın oldukça çabuk ve ucuz bir yoludur.
Work and Travel öğrencisi olarak paranızın hesabını yapmanız önemlidir. Her zaman konaklama, yemek ve ulaşım giderleriniz için kendinize para ayırın. Sponsorunuz size ödünç para vermek mecburiyetinde değildir. Bütçeniz bittiğinde size parasal destek sağlayamaz. Bu yüzden katılımcı öğrenciler parasının hesabını iyi yapmalı ve bir yandan da güvenliğini düşünmelidir. Üstünüzde ve konaklama yerinizde fazla para bulundurmayın. Özelliklede konaklama yeriniz para konusunda güvenli olmayacaktır. Çünkü konaklamayı uluslar arası ya da kendi kültürünüzden yabancı öğrencilerle paylaşmak durumunda kalacaksınız.
Harcamalarınızı daha çok kredi kartı yada ATM kartlarınız ile yapın. Acil durumlar için 15-20 USD cebinizde bulanabilir ancak 100 USD bile Amerika'da cepte taşımak için büyük bir paradır.
AMERİKA'DA BANKA HESABI AÇTIRMAK
Bir banka hesabı açmak, paranızı ve çeklerinizi güvence altına almanın en iyi yollarından biridir. Servis hizmetleri ve ödemeler bankadan bankaya değişiklikler gösterdiğinden , kendi ihtiyaçlarınızı en iyi karşılayacak bankayı bulmak için araştırma yapmanız gerekir. Banka hesabı açtırmak için yanınızda pasaportunuz ve sosyal güvenlik kartınız gibi sizi tanımlayacak belgeler götürmeniz gerekmektedir. Bankalar değişik şekillerde ve oranlarda hesap seçenekleri sunarlar. Kendi seçeneğinizi sorun ve hesap açtırmadan önce şunlara dikkat edin:
- Bazı bankalar hesabınızda minimum miktarda para olmasını ister.
- Bazı bankalar da hesabınızın devam etmesi için aylık bir servis bedeli alır.
- Hesabınızı açtıktan sonra para çekmek için belli bir bekleme periyodu olabilir.
- Bankalar genelde hesap açtığınız zaman size ATM kartı önerir. Bu kart 'Debit Card' olarak da bilinir. Yani bu kartla her para çektiğiniz de ya da alışveriş yaptığınız da bu harcamalarınız hesabınızdan düşer. Kartınızla yaptığınız her harcamanın ve hesabınızla ilgili yaptığınız her işlemin fişini saklayın. Hesabınızın olmadığı bankalar her para çektiğinizde ve ATM kartıyla harcama yaptığınızda kullanıcı ücreti (1.50$ - 5.00$ her işlem için) alabilirler. Eğer kendi ülkenizden bir ATM kartınız varsa, bu kartın Amerika'da kullanılıp kullanılamayacağını ya da farklı bir kullanım kodu gerekip gerekmediğini öğreniniz.
Bazı iş verenler WAT öğrencilerine bankada kendileri hesap açtırıp haftalıklarını da bu hesaba yatırmaktadır.
Amerikanın en büyük ve yaygın bankası BANK OF AMERİKA'dır. Bu bankadan alacağınız ATM kartını Amerikanın birçok şehrinde kullanabilirsiniz.
ATM Kartı Kullanıcılarına Önemli Uyarı!
- ATM'lerden paranızı çekerken dikkatli olun. Özellikle gündüz saatlerinde ve güvenli yerlerdeki ATM'leri tercih edin. Paranızı çektikten sonra kalabalık ortamlarda teşhir ederek saymayın. İşleminiz bittikten sonra makinedeki hesap görüntünüzün kapandığından emin olun.
- ATM makinelerinden para çektikten sonra hesap bakiyenizi kontrol edin. Bazen bankalarda hesap hataları yapabilir. Makineler para vermediği halde size para ödemiş gibi dekont verebilir. Bu gibi durumlarda hatayı fark etmeyip zamanında müdahale etmezseniz maddi zararlara uğrayabilirsiniz. Para çekerken özellikle hesabınızın olduğu bankalara ait ATM makinelerini tercih edin. Bu sayede hesap hatalarından doğacak riskleri en aza indirgemiş olursunuz. Olası bir hatayı düzeltmekte çok daha kısa sürede ve kolay olacaktır. Hesap açtıracağınız bankanın size rahat ulaşım mesafesinde olması işlerinizi kolaylaştıracaktır.
NAKİT PARA
Amerikan para birimi 'Dolar'dır ($) ve 1 $ 100 sente bölünür. En düşük kağıt para 1 $ olup diğer kağıt paralar 2 $, 5 $, 10 $, 20 $, 50 $ ve 100 $ şeklindedir. Kağıt paraların hepsi aynı boy ve renktedir. Bozuk paralarda iki renk ve altı değişik boyuttadır. 1 cent = the penny, 5 cent = the nickel, 10 cent = the dime, 25 cent = the guarter, 50 cent = the half dolar, 1 $ = the dolar diye adlandırılır. Amerika'da nakit olarak daha çok 1 ve 5 dolar kullanırsınız. Bunun için yanınızda giderken özellikle bozuk para bulundurmayı ihmal etmeyin. 25, 50 cent gibi nikel paralarda içecek makinelerinde işinize yarayacak miktarlardır.
KREDİ KARTLARI
Amerika'da kredi kartı kullanımı çok yaygındır. Bu yüzden öğrencilerimize yanlarında fazla para götürmek yerine kredi kartlarını almalarını tavsiye ediyoruz. Üzerinde VISA veya MasterCard yazan Türkiye'de kullandığınız kredi kartlarınızı Amerika'da da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak bu kartları kullanırken kredi kartı bilgilerinizin başkalarının eline geçmemesine dikkat edin. İnternet üzerinden yapacağınız alışverişlerde güvenmediğiniz yerlere kart bilgilerinizi kesinlikle vermeyin. Alış verişlerde size verilen ekstraları ve faturaları muhafaza edin. Yapılan işlemlerde her şey kayıt altına alındığından olası bir problemde ekstraları sunabilirsiniz.
SEYAHAT ÇEKLERİ
Seyahat çekleri, Amerika'da restoranlar ve perakende mağazalar gibi servise dayalı hizmet veren yerlerde sıkça kullanılmaktadır. Öğrenciler içinde güvenli alış veriş yollarından biridir. Seyahat çeklerinizin numara dizisini rahat ulaşabileceğiniz bir yere kaydediniz. Çalınması yada kaybolması durumunda acil bankanızı haberdar ederek çeklerinizi iptal ettirip yerine yenisini alabilirsiniz. Ödemenizi çekle yaparken tutar kısmını yazdığınızda boşluk bırakmayın bunu kötüye kullanacak insanlar çıkabilir. Böylelikle hesabınızdan daha fazla para çekmeye çalışabilirler.
KREDİ KARTINIZ, ÇEK DEFTERİNİZ ve ATM KARTINIZ KAYBOLURSA
Kredi kartınız, ATM kartınız ve Çek defteriniz kaybolur ya da çalınırsa en kısa sürede bankanıza bildirmelisiniz. Bir çok bankada bu gibi durumlara karşı Kredi, ATM kartlarınız ve çekiniz sigortalıdır ancak 24 saat içinde bankanıza durumu bildirmezseniz ve kartınızdan yada çekinizden harcama yapılırsa bankanız problem çıkarabilir.
ALIŞ VERİŞTE SATIŞ VERGİSİ
Amerika'da satılan ürünlerde etiket fiyatlarına vergi dahil değildir. Bu yüzden kasaya geldiğinizde hesabın daha yüksek çıktığını görürsünüz. Çünkü satış vergisi ödeme sırasında etiket fiyatına eklenir. Satış vergisi oranları bulunduğunuz eyalete ve şehre göre farklılık gösterir. Bazı yerlerde bir eşya ya da restoranda hesap öderken hiçbir satış vergisi eklenmezken bazı yerlerde de toplam ödeyeceğiniz miktara ek olarak 3 ile 10 $ arası bir ücret ödeyebilirsiniz.
BAHŞİŞ
Amerikalılar genellikle garsonlara hesabın % 15-20 sini bahşiş olarak bırakırlar. Benzer uygulamalar barmenler, taksi şoförleri, kuaförler gibi mesleklerde de vardır. Bu iş kollarında çalışanlar kazançlarının büyük bir bölümünü bahşişlerden elde ederler. Bu yüzden bahşiş vermek neredeyse Amerika'da zorunlu bir gelenek haline gelmiştir. Eğer aldığınız hizmeti beğenirseniz daha da büyük bir oranda bahşiş bırakarak memnuniyetinizi gösterebilirsiniz.
Beğenmediğiniz takdirde de az da olsa mutlaka bahşiş bırakmalısınız.
TÜRKİYE'DEN AMERİKA'YA PARA TRANSFERİ
Kendi evinizden para almanın birkaç yolu vardır:
- Telegraphic Transfer : Bu işlem kendi ülkenizde ki bir bankadan Amerika'daki bir bankaya transfer gönderilmesini sağlar. Yapılan bu işlemle ilgili gönderilen miktara göre komisyon bedeli ödenir. Bu işlem bir haftadan fazla sürebilir.Tüm bankalar bu sistemi sunmadığından Türkiyedeki bankaları araştırabilirsiniz.
- Western Union : Aileniz kendi ülkenizden Amerika'daki bir Western Union bürosuna para transferi yapabilir. Türkiye'deki gerek devlet gerekse bir çok özel banka Western Union hizmeti vermektedir. Bu işlem genellikle 15 ' 30 dakika arası sürmektedir. Size gönderilen para miktarına göre komisyon ödenmesi gerekecektir. Komisyon ücreti Türkiye'de parayı gönderen kişi tarafından yapılmışsa paranın tamamı ödenir. Yatırılmamışsa komisyon ücreti kesilerek size ödeme yapılır.
Gönderilen Parayı Çekebilmeniz İçin:
- Kendinize en yakın bir Western Union bürosu bulun
- Pasaportunuzu yanınıza almayı unutmayın
- Ayrıca parayı gönderen kişinin ADI Soyadı
- Parayı gönderdiği şehir
- Money Transfer Control Number bilgilerini öğrenin
- Bu belge ve Bilgiler ile birlikte gittiğiniz Western Union bürosunda para teslim alma formu dolduracaksınız.
- Görevli sizin kimlik kontrolünüzü yapıp bilgilerinizi doğruladıktan sonra ödemenizi yapacaktır.
Amerika'da Paranın Güvenliği Amerika'da gezmek sizin maceracı ruhunuzu açığa çıkartacaktır. Amerikalıların büyük bir çoğunluğu arkadaş canlısı, açık fikirli ve yardımsever olmasına karşın, özellikle ziyaretçilerden yararlanmak isteyecek bazı insanlar da karşınıza çıkabilir. Ama siz sağ duyulu ve tedbirli olduğunuz müddetçe kendinizi rahat ve güvende hissedersiniz.
Size bazı güvenlik ipuçları :
- Hava alanları, tren istasyonları, otobüs terminalleri gibi kalabalık alanlarda kıymetli eşyalarınızı daima yanınıza alınız.
- Kalabalık alanlarda paranızı teşhir etmeyiniz.
- Kaldığınız yerde dikkatli olunuz. Hırsızlar ve yankesiciler daha çok telaşlı, düşünceli, kafası karışık insanları kendilerine hedef seçerler.
- Mümkün olduğunca yanınızda bir arkadaşınızla seyahat ediniz.
- Yanınızda yüklü miktar nakit para taşımaktan ve önemli evrakların orijinallerini taşımaktan kaçınınız. Dokümanların kopyalarını alınız ve orijinal evrakları da güvenli bir yerde saklayınız.
- Özellikle yalnızsanız gece ATM makinelerini kullanmaktan kaçınınız.
ABD'de Kanun ve Yasalar
Ziyaretçi olmanıza rağmen Amerikan Yasaları sizin için de geçerlidir. Sizden kendi ülkenizde olduğu gibi Amerikan federal, eyalet, yerel yasalarına uymanız ve saygı göstermeniz beklenir. Amerika'da kaldığınız süre içinde problemlerden uzak durmalısınız. Yasa dışı hareketler Amerika'da kalmanızı zora sokar.
Eğer yasa ile ilgili başınız derde girerse, Sponsor kuruluşunuzu size yardım etmesi için arayabilirsiniz. Ancak şunu bilmenizde fayda var; yasayı çiğnerseniz sponsor kuruluşunuz sizin yapmış olduğunuz hareketlerden sorumlu tutulamaz. İşlediğiniz suçun sorumluluğu da tamamen size aittir. İşlediğiniz yasa dışı suçun cezası olarak size verilebilecek her türlü harcama ve cezadan kendiniz sorumlu olursunuz. Sponsor kuruluşunuz istediğiniz takdirde size avukat bulma ya da Amerika'daki Türk konsolosluğundan yardım isteme gibi konularda destek verebilir.
Amerika'da yasaları uygulayan dört kurum vardır:
- Şehir polisi (Şerif)
- Eyalet polisi
- Ulusal muhafızlar
- FBI
Uygulanan yasalar şehirden şehre değişmektedir. Ancak genel olarak Amerika'ya gitmeden önce yasalarla ilgili bilgi edinmenizi tavsiye ederiz.
Şuçlu bulunursanız muhtemel sonuçlar şunlardır:
- Para Cezası ' sizin işlediğiniz suça göre değişir.
- Belli Bir Müddet Hapis Cezası
- Sınır dışı edilmek
Bunların dışında Amerika'da herhangi bir suç işlemeniz durumunda bir daha Amerika'ya gitmek istediğiniz zaman vize almakta zorluk çekebilirsiniz.
Ne Tür Suçlar Tutuklanmanıza Neden Olabilir?
- Uyuşturucu kullanmak
- 21 yaşın altında alkol almak
- Alkollü ve ehliyetsiz araba kullanmak
- Sahte kimlik belgeleri kullanmak
- Çevrenizdeki kişiler ve polisle kavga etmek
- Huzuru bozacak davranışlarda bulunmak
- Yasadışı davranışlarda bulunmak
- Mülke zarar vermek
- Hırsızlık ve yankesicilik
Suçlu Bulunursanız Yasal Haklarınız
- Sessiz kalma ve sorulara cevap vermeme hakkınız var
- Suçlanan hiç kimse itiraf etmeye ya da kanıt göstermeye zorlanamaz
- Polis memuru araştırma ile yetkili değilse aranmama hakkınız vardır.
- Avukat tutma hakkınız vardır ve avukatınızın ücretini ödeyememeniz durumunda size bir avukat sağlanacaktır.
- Mahkemeyi beklerken kefalet ile serbest kalabilirsiniz.
- Kendinizi mahkeme prosedürlerine ve kanıt göstermenin tüm kurallarına göre savunma hakkınız vardır.
- Her şeyden önemlisi suçunuz kanıtlanana dek masum sayılırsınız.
Uyuşturucu
Uyuşturucu maddelerin yasa dışı kullanımı kanunda belirtilmiştir. Her ne kadar cezalar eyaletten eyalete değişse de uyuşturucu madde kullanmanız ya da uyuşturucu madde satmanız, satıcılarla iletişim kurmanız durumunda para hatta hapis cezasına çarptırılabilirsiniz.
Cinsellikle İlgili Yasal Zorunluluklar
Cinsel olarak aktif olmak sizin kendi kişisel seçiminiz olmasına karşın, Amerika'da bu konularda yasal sınırlar vardır:
- Karşılıklı Rıza. İki tarafta birlikte olmayı istemelidir. Saldırarak, zor kullanarak, ve istem dışı ilişkiye girmek kanunda şiddet ve tecavüz olarak adlandırılır. Bu konuda kanunlar eyaletten eyalete değişiklik gösterir
- Küçüklerle İlişkiye Girmek. Eğer yetişkin bir insan 18 yaş altında bir insanla cinsel ilişkiye girerse bu tür bir ilişki yasadışıdır. Eyaletten eyalete yaş sınırı ve yasal sonuçlar değişebilir.
Alkol
Amerika'da yasal alkol alma yaşı 21'dir. Çoğu yerde eğer alkollü bir içki isterseniz ya da size verilirse, yaşınızın 21'in üstünde olup olmadığını soracaklardır. Böyle bir durumda yaşınızı ispatlamanız gerekebilir. Bunun içinde fotoğraflı bir kimliğinizi beyan etmeniz gerekecektir. Bir tatil yerindeyseniz alkol tüketimiyle ilgili katı kurallar alınmış olabilir. Örneğin, haftanın belli günleri yada günün belli saatlerinde alkol tüketimi yasaklanabilir ya da izin verilebilir.
Amerika'da alkollü içecekler ve alkollü araç kullanımı uzun yıllardır üzerinde hassasiyetle durulan en önemli konulardan biridir. Alkolle ilişkili çok fazla trafik kazası ve ölümler meydana geldiğinden eyalet ve yerel polis DWI (Sarhoş araç kullanma) ya da DUI (Etki altında araç kullanma) yasalarını özellikle savunur. Kendinizin ve çevrenizdeki diğer insanların güvenliği için alkollü araç kullanmayınız. Amerikalılar genellikle grup halinde arkadaşlarıyla dışarı çıkarken kendilerine bir şoför belirlerler. Belirlenen kişi alkollü içki içmez ve gruptaki kişileri güvenli bir şekilde evlerine bırakır.
ABD'de Ulaşım ve Toplu Taşıma
Work&Travel programında Amerika'da seyahat etmek için çeşitli ulaşım şekillerini kullanmanız gerekebilir. Amerika'da nereye giderseniz gidin ulaşım için çok fazla seçenek mevcuttur. Bunlar uçaklar, trenler, otobüsler ve araba kiralama seçenekleri olarak sıralanabilir. Bunlar hakkında ayrıntılı bilgiler aşağıdadır.
UÇAKLAR
Özellikle uzun mesafeler için, Amerika'da seyahat etmenin en kolay yolu hava yoludur. Bu nedenle iç hatların kullanımı oldukça yaygındır. Havayolu ulaşımı zamandan tasarruf sağlarken diğer ulaşım yollarına göre maliyeti yüksektir. En iyi uçak fiyatlarını bulmak kolay değildir. Uçak biletleri fiyatlarını öğrenmek için İnternet oldukça yararlı bir yoldur.
www.travelocity.com , www.priceline.com , www.travelscape.com gibi siteler, seyahat hakkında bilgi alabileceğiniz ve uçak bilet fiyatlarını öğrenebileceğiniz İnternet siteleridir. Ayrıca, tüm büyük havayolu şirketlerinin İnternet sitelerinde İnternet üzerinden indirimli biletler temin edilebilmektedir.
AMERİKA’DA TREN YOLCULUĞU
Amtrak, Amerika'daki ulusal tren yolu sistemidir. Çok geniş bir demiryolu ağına sahiptir. Bu tren yolu ağıyla Amerika'nın her yerine gitmeniz mümkündür.
Amtrak'da15 ya da 30 gün süreyle geçerli olan 'USA Rail Pass' kart sistemi vardır. Bu kart sadece yabancı ziyaretçilere özeldir. Ve bu kart Amerika'da herhangi bir büyük şehirden temin edilebilir. Telefonla yada internetten bilgi alabilir, rezervasyon yaptırabilir, bilet satın alabilirsiniz. Amtrak'a ücretsiz telefon numarası : (1-800-872-72451-800-872-7245 ) ve www.amtrak.com internet adresinden ulaşabilirsiniz.
AMERİKA’DA OTOBÜS YOLCULUĞU
Otobüs yolculuğu Amerika'da yolculuk yapmanın oldukça ekonomik yollarından biridir. Greyhound Otobüs şirketi Amerika'da ki en büyük seyahat şirketlerinden biridir. Greyhound yolcularına, 'Ameripass' adı verilen ve Amerika'nın her yerine belirli periyotlarda seyahat edebilme imkanı tanıyan bir otobüs kartı verir. Tabii ki bu kartın kullanımıyla ilgili bazı sınırlamalar vardır. Telefon yada internet yoluyla bilgi alabilir rezervasyon yaptırabilir yada bilet satın alabilirsiniz.
Daha ayrıntılı bilgi için, Greyhound otobüs şirketini arayabilirsiniz: 1-800-231-22221-800-231-2222 ya da www.greyhound.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.
AMERİKA’DA ARABA KİRALAMA
Amerika'da araba kiralama şirketleri, araba kiralamak için genellikle minimum yaş gereksinimi isterler. Çoğu şirkette minimum yaş sınırı 21'dir. Diğer gerekli belgeler ise, geçerli uluslararası sürücü belgesi ( Türkiye'deki ehliyetinizi Amerika'da kullanabilirsiniz ) ve geçerli bir kredi kartıdır. Eğer araba kiralamak istiyorsanız ve şartlarınızda kiralamaya uygunsa , arabanın giderleri ve riski size aittir. Ayrıca şunu da unutmayın ki araç sigortası da gereklidir ve bu araba kirasının üstüne eklenecektir. Eğer Work & Travel katılımcılarından oluşan bir grupla beraberseniz, araba kiralama bedelini bölüşerek araç kiralayabilirsiniz. Amerika'da trafik kurallarına mutlaka uymalısınız. Aksi takdirde çok yüksek cezalar ödemek zorunda kalırsınız.
ABD'de Çalışma Hayatı ve Koşulları
Amerika'da konulan yasayla çalışılan yerlerde ırk, dil, din ayrımı yapılmaması durumu kontrol altına alınmış ve engellenmiştir. Çalışanlara ayrımcılık yapılması halinde çalışanın yöneticisine dava açma hakkı vardır.
Amerikalılar işe ve meslek ahlakına çok önem verirler. Zamanı iyi kullanmak ve işe ya da toplantıya gecikmemek gerekir. Gecikeceğiniz zaman telefonla haber vermelisiniz.
İş yerinde giyilmesi gereken kıyafetler genelde belli bir çerçevededir.
Ancak Cuma günleri spor kıyafetler giyilmesi pek çok şirkette yaygınlaşmış durumdadır. Bu uygulamanın verimliliği arttırdığı düşünülür.
Takım Çalışması
Amerika'da iş yerinde takım gibi hareket etmek gerekmektedir. İş arkadaşlarınızla sürekli iletişim halinde olmak, gerektiğinde onlara yardım etmek ya da onlardan yardım almak kayda değer bir davranıştır.
Fazla Mesai
Amerika'da tatiller Türkiye'deki kadar çok değildir ve eğer bir işin uzatılması gerekiyorsa hafta sonları dahi çalışılabilir. Ama unutmayın ki çalışmalarınızın karşılığını fazlasıyla alacaksınız. Çalışanlara mesai ücreti ödenmektedir.
İş yerinde cinsel taciz
Dönemlik bir eleman olsanız da iş yerinizdeki haklarınız full-time çalışanlarla aynıdır. Başınıza herhangi bir durum geldiğinde haklarınız doğrultusunda Amerika İş Fırsatları Komisyonu (1-800-669-40001-800-669-4000) ile bağlantıya geçmelisiniz.
Uyuşturucu Testi
Amerika'da iş vereniniz sizden uyuşturucu testinden geçmenizi isteyebilir. Bu yasal olarak onun hakkıdır. Yaptırmamanız durumunda sizi işten çıkartabilir ve bu duruma itiraz etmeye hakkınız yoktur.
Maaş Ödemeleri
Alacağınız maaş, sözleşmede belirtilmiştir. Ancak bu maaştan vergilerin ve kalacağınız yer ile yemek masraflarınızın da düşüleceğini unutmayın.
Yöneticiniz size her ay maaş bordrosu verecektir. Bu dokümanı iyice inceleyin ve bir yanlışlık olması durumunda yöneticinizle görüşün.
İşten Atılmak ya da Çıkarılmak
Amerika'ya dönemsel olarak çalışmak için giden öğrenciler arasında işten kovulanlar yok denecek kadar azdır. İşten atılmanızın belli nedenleri olabilir:
- Belirtilen iş saatlerine uymuyorsanız,
- Takım çalışmasına yatkın davranmıyorsanız,
- Verilen görevleri yerine getirmiyorsanız işten atılabilirsiniz.
Çalıştığınız firmanın maddi durumunun kötüye gitmesi nedeniyle işten çıkartılmalar yaşanabilir.
Amerika genel olarak pahalı bir ülke değildir. Tabii bu durum şehirden şehre değişebilir.
Yiyecek konusunda Amerika'da zorluk çekmezsiniz. Her kültürden restoranlar mevcut olmakla birlikte fiyatları da uygundur.
Amerika bu yönüyle orada yaşamak isteyenler için çok cazip bir ülkedir.
Vergiler ve ev kiralarının düşük olmasına karşılık maaşlar yüksektir.
Amerika'nın kültürünün oluşmasında Amerika'nın bir devlet olarak oluşması büyük derecede etkili olmuştur. Pek çok milliyetten insanın bir araya geldiği Amerika Kıtası'nın kültürü de çok renklidir. Amerika, kültür çeşitliliğinin olduğu bir ülkedir. Göçmenler Amerika'ya ilk ayak bastıklarında bu kıtaya Avrupa'nın inanç ve değerlerini de getirdiler. Amerika, değerlendirilecek pek çok kaynaklarla donatılmıştı. Avrupalıların inanç ve değerleri, bol kaynaklar ve fırsatlarla birleşince 'Amerikan Kültürü' dediğimiz şey doğdu..
Amerikalı Olmak?
Amerikalıların çoğunluğu göçmendir ve Amerika, çeşitli ırklardan oluşan insanlar topluluğudur. Amerikalı olmak aslında özgür ve bağımsız olmak demek. Belli yasalara uymak demek.
Bir Amerikalı karşısındaki kişiye kendini tanıtırken ilk olarak işinden bahseder ve size de ne iş yaptığınızı sorar. Kültürleri gereği kendilerini işleriyle özdeşleştirmişlerdir.
Amerikalıların Karakteristik Özellikleri?
Amerikalı bir insan, Amerika'nın kurulumu gereği de pek çok kültürün özelliklerini taşır. Amerika'daki insanlar daha çok özgür ve bağımsız davranma eğilimindedir. Dolayısıyla kafelerde, sokaklarda insanalrı genelde tek başlarına görebilirsiniz.
Amerikalıların Türkler gibi belirli örf ve adetleri yoktur. Ancak bazı alışkanlıkları vardır. Mesela tanıyıp tanımamaları önemli değil herkese selam verirler. Amerikalılar genelde cana yakın ve eğlenceli insanlardır.
Amerikalılar için sigara içmenin önceki yıllara göre önemi azalmış durumda. Hatta büyük sınırlar konuluyor. Restoranlarda sigara içilen bölümler azaltılıyor. Ayrıca reklam ve filmlerdeki sigara figürleri engelleniyor.
Amerikalıların Vazgeçemedikleri? Sevdikleri ve Önem verdikleri şeyler?
Amerikalılar için sosyal hayatta öpüşmek, birbirini selamlamak ve göz kontağı kurmak çok önemlidir. Amerika'da içki içmek, alkol kullanmak vazgeçilmez bir özellik ve sosyalleşmenin, özgürlüğün hatta gücün simgesi olarak görülüyor.
Yabancılara Yaklaşımları?
Amerika'da yabancı biriyseniz tavırlarınızla hemen fark edilirsiniz. Amerikalılar yabancılara hiç de suratsız davranmazlar. Aksine herhangi bir şey sorduğunuzda (örneğin yol tarifi) size içtenlikle yardımcı olabilirler.
Samimi ve sıcak kanlıdırlar. Zaten kültür olarak da Amerika, içerisinde pek çok ırktan insanı barındırdığından dolayı dışarıdan gelenler yabancı gibi görülmezler. Gittiğiniz her yerde size yardımcı olabilecek insanlar bulabilirsiniz.
ABD'de İklim Şartları
ABD'nin iklimi, bölgelere göre çok fazla değişiklik göstermektedir. Doğu ve batı kıyılarındaki sıradağlar, okyanusların iç kısımların iklimine tesir etmesini önlediklerinden, bu kıyı şeritleri hariç bütün ülkede kara iklimi hakimdir. Karasal iklimin hakim olduğu yerlerde kış ve yaz ayları erken yaşanır. Yazlar sıcak geçer ancak nem az olduğundan sıcaklık çok fazla hissedilmez.
Appalachian Dağları mühim bir engel meydana getirmezler. Yaz mevsiminde orta bölgelere alçak basınç hakim olmasına rağmen, okyanustan gelen nemli hava Appalachianlar tarafından engellenmediği için orta bölgeler yaz mevsiminde bol bol yağış alırlar. Batı taraflarında ise yağış daha azdır.
Atlantik Okyanusu'na kıyı olan şeridin güney kısmı nisbeten yağışlı ve ılıman olmasına rağmen, kuzeyi daha serin olup kışları pek şiddetli geçer.
Meksika körfezine bakan güney kısım açık ve düz olduğundan bu kısımlarda tropikal iklim hakimdir. Burada yazlar sıcak, kışlar ise ılımandır. Her mevsimde bol yağış görülür. Alaska kıyı şeridi, denizden etkilenen bir iklime sahip olmasına rağmen, iç kısımlarında çok şiddetli soğuklar görülür.
Alaska'da kışın sıcaklık -28 dereceye kadar düşebilirken, Kaliforniya'da genelde ılıman bir iklim hakimdir. New York şehrinde ise, özellikle kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar da sıcak ve nemli geçer.
Amerika, herkesin kesesine uygun alışveriş yapabileceği bir ülkedir. Özellikle belli dönemlerde ürünlerde yarı yarıya indirim yapılmaktadır. Bu dönemleri yakaladığınızda alışverişte sınır tanımayabilirsiniz. Büyük mağazaların indirim bölümlerinde, daha önceden çıkan ürünleri yarı fiyata bulabilirsiniz. Bu mağazalar, yeni ürünler çıktığında eskileri indirime tabi tutarlar.
Yine büyük mağazaların Outletlerinden ucuza alışveriş yapabilirsiniz. Gıda alışverişlerinizi büyük marketlerden yapmanız fiyat açısından size avantaj sağlayabilir.
Amerika'da İnternet üzerinden sipariş çok yaygındır. Kıyafet, yiyecek ve diğer ihtiyaçlarınız için de İnternet'i kullanabilirsiniz. Ayrıca alışveriş yapacağınız mağazaların, geri iade alıp almadığına ve üründe herhangi bir sorun olması durumunda değişiklik yapılıp yapılmayacağına dikkat etmelisiniz.
Amerika'da elektronik eşyalar, Türkiye'ye göre daha ucuzdur. Özellikle indirim zamanlarında inanamayacağınız fiyatlara dizüstü bilgisayar alma ihtimaliniz var.
Amerika'nın her şehrinde her bölgesinde hatta her köşe başında hediyelik objeler, kıyafetler, aradığınız aramadığınız her şeyi, her yerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Amerika'yla özdeşleşmiş bölgeler olan, New York Soho, Time Meydanı, 5. Cadde'de lüks mağazalara rastlayabilirsiniz. Sadece gezmek için bile buralara gidebilirsiniz.
Eğer arkadaşlarınıza ya da ailenize değişik hediyeler almak istiyorsanız, New York ve San Francisco'da bulunan Çin Mahalleleri size önerebileceğimiz seçeneklerin başında geliyor. Bu mahallerde kurulan ufak pazarlardan, bir çok değişik obje satın alabilirsiniz. Elektronik eşya satın almak içinde, Çin Mahallesi ucuz fiyatlarıyla sizi alışverişe davet eden bölgelerin arasında yer alıyor.
POSTA ÜCRETİ
Amerika içi mektup göndermek : 1 oz.'dan hafif mektuplar için, 37 cent pul ücreti alınır.
Uluslararası Mektup göndermek : .5 oz.'dan hafif mektuplar için, 66 cent pul ücreti alınır.
Amerika'da ki posta servisi ve her türlü sorunuz için : 1-800-ASK USPS (1-800-275-87771-800-275-8777) arayabilirsiniz.
UZUNLUK ÖLÇÜLERİ
1 mil = 1.6 km
1 yard (3 feet) = 91.4 cm
1 foot (12 inch) = 30.48 cm
1 inch = 2.54 cm.
1 pound = 0.45 kg
1 ounce = 28.35 gr.
1 gallon = 3.79 litre.
1 quart = 0.95 litre
SICAKLIK ÖLÇÜLERİ
32 Fahrenheit = 0 Santigrat Derece
68 Fahrenheit = 20 Santigrat Derece
95 Fahrenheit = 35 Santigrat Derece
ELEKTRİK
Yanınızda elektrikli alet götürmeyi düşünüyorsanız adaptör ya da bir dönüştürücü götürmeyi de unutmayın. Çünkü Amerikan elektrikli aletleri 110 Voltta Türkiye'dekiler ise 220 Voltta çalışır.
ZAMAN FARKLARI
Amerika 4 zaman bölgesine ayrılmıştır. Doğu ( ET- Eastern Time ), Merkezi ( CT-Central Time ), Dağlık ( MT-Mountain Time ), Pasifik ( PT-Pacific Time ) Bu bölgelerden en doğudaki ( ET-Eastern Time ) ile en batıdaki (PT-Pacific Time ) arasındaki zaman farkı 3 saattir. Yani doğu kıyısı batı kıyısından 3 saat ileridir.
Aşağıda ET-Eastern Time bölgesinde bulunan New York eyaletinde saat 12 iken diğer bölgelerde saatin kaç olduğunu görebilirsiniz.
Örneğin
ET-Eastern Time : 12:00 a.m ( New York, Massachusetts, New Jersey, Pennysylvania, Florida vs.)
CT-Central Time : 11:00 a.m ( Alabama, Tennessee, Arkansas, Kansas, Oklahama, Tekxas vs.)
MT-Mountain Time : 10:00 a.m ( Nebraska, Colarado, New Mexico, Montana, Arizona, Utah vs.)
PT-Pacific Time : 09:00 a.m ( Washington, Oregon, California, Nevada, Idaho vs.)
ACİL DURUMLARDA YAPILMASI GEREKENLER
Kültürel değişim programı sponsorunuz Amerika'da olduğunuz süre içerisinde iyi ve güvende olmanızı sağlamakla yükümlüdür. Acil durumlarda, ciddi hastalıklar, tutuklanmalar gibi, size yardım etmek için destek verecektir. Ayrıca acil olmayan konularda da her zaman sponsorunuzla iletişim kurabilirsiniz.
Acil Durumlar
- Kritik Yaralanmalar ve hastalıklar,
- Bir olaydan dolayı suçlanmak,
- Tutuklanmak.
Acil durumlarda sponsorunuzun 24 saat hizmet veren acil yardım hattını arayabilirsiniz.
Hatırlatma: Çalışanların ve acil telefona bakan kişilerin imkanları, aradığınız zaman size sunabilecekleri yardım imkanlarıyla kısıtlıdır. Akşamları ve hafta sonları, tüm yasal ve finansal yerler kapalı olduğundan sadece bilgi ve tavsiye verilebilir.
Acil Olmayan Durumlar
Normal iş saatleri içinde, acil olmayan konularda da sponsorunuzla iletişim kurabilirsiniz.
- DS2019 Formunun ya da I-94 kartının kaybolması
- Pasaportun kaybolması
- Eşyanızın , evraklarınızın çalınması halinde
- İşçi - İşveren ilişkileri
- Genel Sosyal Güvenlik konuları ve vergiyle ilgili bilgiler için
Pazartesi'den Cuma'ya saat 09:00'dan 17:30 ‘ a kadar sponsorunuzu arayabilirsiniz.
SAĞLIK SİGORTASI
Amerika’ya giden her work and travel öğrencimizin sponsor firma tarafından sağlanan özel bir sağlık sigortası bulunmaktadır. Acil hastalık ya da kaza durumunda hemen sigorta firmasının asistanlık hattını arayacak zamanınız olmayabilir. Ancak Asistanlık hattı 48 saat içinde olaydan haberdar olmalıdır. Lütfen her kaza ve hastalık için "Claim" Formunu doldurunuz. Claim Formu eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır ve doktorla sizin tarafınızdan imzalanmış olması gerekir. Her kaza ya da acil durum için Amerika’ya gittiğinizde, hastaheneye 100$ ödemeniz gerekmektedir. Sigortanız hakkında daha ayrıntılı bilgi için İdealsas'ın size oryantasyonda vereceği bilgileri dikkate almanız gerekir.
Öğrencilerimiz Anlatıyor
Öğrencilerimizin Yurt Dışı Deneyimlerini Kendi Ağızlarından Dinleyin
Duyuru & Fırsatlar
Yurt Dışında Eğitim Hakkında Bulabileceğiniz Herşey
Adeta Bir Eğitim Adası Olan Malta'da Okumanız için İşte Size 4 Sebep
Ayrıntılar için...Yaşamaktan Bıkmayacağınız Bir Ülke Olan İrlanda'da Okumak için İşte Size 7 Neden
Ayrıntılar için...Danışmanlarımız'dan Aydın Cemil Aykaç Dubai'de Eğitim ve Dubai'de Yaşam İzlenimlerini Anlatıyor
Ayrıntılar için...Kanada'daki Yasal Çalışma İzni Olan Eğitim Alabileceğiniz Programları Sizler için Derledik
Ayrıntılar için...Yurtdışı Eğitim Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar? Ücretsiz Danışmanlık Hizmeti Nelerdir? Tüm Cevaplar Bu Yazımızda
Ayrıntılar için...Son Zamanların En Çok Tercihi Olan Kanada'da Dil Eğitimi Neden Çok Cazip?
Ayrıntılar için...Bir AB Ülkesi Malta’daki Kaliteli Dil Okullarımızda İngilizce Dil Eğitimi Alırken Aynı Zamanda Uluslararası Şirketlerde Staj Yapabilirsiniz!
Ayrıntılar için...İrlanda'da Dil Eğitimi Alırken Haftada 40 Saate Kadar Yasal Olarak Çalışıp, Para Kazanabileceğinizi Biliyor musunuz?
Ayrıntılar için...Türkiye İlk ve Tek! İdeal CampUSA ile Sadece Yarı Fiyatına Amerika'da Work&Travel Yapabilirsiniz!
Ayrıntılar için...Mezunlar Kanada'da Hem Kaliteli Bir Eğitim Görün Hem de Eğitim Sonrası Çalışma İzni Alın!
Ayrıntılar için...Malta'da Dil Eğitimi Almak Size Göre mi Diye Düşünüyorsanız Sıraladığımız Maddelere Bir Bakın Deriz.
Ayrıntılar için...Dubai'de Uygun Fiyata Konaklama Dahil İngilizce Dil Eğitimi Alırken Aynı Zamanda Çalışıp Para Kazanabilirsiniz
Ayrıntılar için...Vizelerin Açılmasıyla Amerika'da İngilizce Dil Eğitimi, Konaklama ve Çalışma İzinleri Hakkında!
Ayrıntılar için...İrlanda'da Dil Eğitimi ve Çalışma Programları Hakkında Tüm Soru ve Cevaplar
Ayrıntılar için...Yurtdışında Eğitim Alırken Aynı Zamanda Yasal Çalışma İzni Veren Ülkeleri Sizin için Listeledik
Ayrıntılar için...Toronto School of Management'le Kanada'da Uzun Süreli Bir Programa Katılabilir, Eğitim Alırken Yasal Çalışma İzni Alabilirsiniz
Ayrıntılar için...Avustralya'da Dil Eğitimi Bana Göre mi Diye Düşünüyorsanız Sıraladığımız Maddelere Bir Bakın Deriz
Ayrıntılar için...Sınırlarını Açan Avustralya Yabancı Öğrencilere Üç Büyük Fırsat Daha Sunuyor!
Ayrıntılar için...Malta'da Dil Eğitimi Alırken Bir Yandan da Yasal Olarak Çalışıp Para Kazanabileceğinizi Biliyor muydunuz?
Ayrıntılar için...İdealsas Farkı ile Yurtdışında Eğitim
Bizi Tercih Eden Öğrencilerimize Sunduğumuz Garantiler
Yurtdışı İndirimli Dil Okulları
%50'ye Varan Güncel İndirimler ile Kampanyalı Dil Okullarımız
İNDİRİMLİ
İNDİRİMLİ
İNDİRİMLİ
İNDİRİMLİ
İNDİRİMLİ
Heyecan Verici 12 Ülkede Eğitim Alın
Eğitiminiz için Aşağıdaki Popüler Ülkelerden Birini Seçin ve İdealsas ile Yurt Dışı Deneyiminize Şimdi Başlayın